Se încarcă pagina ...
Lectii de stil

A fi sau a nu fi - Fracul

   Cu o istorie de sute de ani, fracul a fost purtat de-a lungul timpului atat ca uniforma militara de gala cat si ca parte a dress code-ului „white tie” la receptiile simandicoase ale vremurilor de demult. 
   Acesta s-a impus ca simbol al elegantei masculine fapt demonstrat de longevitatea lui in evolutia vestimentara. In cazul fracului s-a respectat intotdeauna strictetea croielii si a asortarii, calitatea stofei si culoarea uni.
   Cu toate acestea, fracul a pierdut incet incet teren in fata unor solutii la fel de elegante dar mult mai practice si avantajoase din punct de vedere estetic. Este binecunoscut ca fracul este o piesa care nu favorizeaza statura si nici silueta ,datorita faptului ca este foarte scurt in fata (linia taliei) si lung in spate.
   Spre bucuria barbatilor actuali, fracul mai este prezent astazi doar in vestimentatia unor categorii artistice – dansatori, membri ai orchestrelor sinfonice – sau ca parte a dress code-ului unor baluri traditionaliste, dar foarte rar sub semnul obligativitatii.
    Este des intalnita insa confuzia intre frac si tinuta traditionala a britanicilor numita „morning coat”. Aceasta din urma este de fapt o redingota rotunjita, obligatoriu neagra sau gri, asortata cu pantalon in contrast si vesta, purtata de ei numai la ceremonia religioasa.
   Din pacate, in dorinta de a arata spectaculos si mirii de la noi se lasa prada unor propuneri eronate, optand pentru astfel de tinute desi este un imprumut nefericit complet rupt din context. Mai mult decat atat, in locul simplitatii si al rigurozitatii morning coat-ului original, variantei romanesti i se imprima  amprenta ostentativa tipic balcanica. Rezulta niste hibrizi nereusiti atat din punct de vedere al croiului dar si a materialelor folosite – brocarturi inflorate sau in dungi, obligatoriu in reflexe „pretioase”.  Intentiile bune au exact rezultatul opus. In locul tinutei sofisticate dorite se ajunge la kitch.
   Nu recomand purtarea fracului si nici al derivatelor acestuia ca tinuta de ceremonie. Sunt alte variante moderne, care te pun in evidenta. Opteaza pentru simplitatea unei tinute bine croite, realizate din materiale de calitate si care te avantajeaza.  Personalizeaza-ti stilul prin alegerea accesoriilor si vei obtine astfel tinuta spectaculoasa mult dorita.