Se încarcă pagina ...
Lectii de stil

Garderoba elementară

Iată câteva principii cu ajutorul cărora îţi poţi alcătui o garderobă care să satisfacă până şi cele mai riguroase pretenţii.

 

Înainte de toate, trebui să ştii exact pe ce te poţi baza. Pentru asta va trebui să treci în revistă tot ceea ce ai în dulap, să probezi, iar apoi să te apuci de sortat în funcţie de modul în care îţi vin, de calitatea materialelor şi a cusăturilor, de gradul de uzură şi nu în ultimul rând de tendinţele generale ale modei. Poţi păstra piese care îţi plac dar îţi sunt prea lungi sau prea largi, cu condiţia să le duci la un croitor bun care să le modifice. Piesele rămase reprezintă punctul de plecare al garderobei tale.

 

Un costum gri, uni, şi un costum negru sunt 2 pese obligatorii într-o garderoba masculină. Costumul gri este pentru ţinutele de zi sau business. Cel negru, bine asortat, poate fi purtat atât ziua, cât şi seara, la un eveniment elegant. Ambele costume trebuie să îţi vină impecabil şi să fie făcute din stofă de lână cu fineţe superioară. Este de preferat să ai doi pantaloni din aceiaşi stofă pentru fiecare costum, deoarece întotdeauna pantalonii se deteriorează mai repede decât sacoul. Din acest motiv, în magazinele noastre găseşti întotdeauna costume cu doi pantaloni din stofă de lână 100% cu fineţe s130.

 

O alta piesă utilă este sacoul blazer cu nasturi metalici, tot din stofă fină de lână, de preferat bleumarin. Astfel se potriveşte atât cu jeans şi cămaşă albă, pentru o ţinută casual-elegantă, cu pantaloni de stofă gri, poate chiar cei de la costum, cu cămaşă în dungi şi cravată pentru o ţinută business cu tendinţe britanice sau cu un pantaloni bej deschis din bumbac şi tricou la baza gâtului pentru o ţinută lejeră în sezonul cald.

 

Vei avea nevoie de cinci, şase cămăşi care, în funcţie de profesia şi preocupările tale vor varia ca textură, croială, material şi imprimeu. Foarte important este să foloseşti doar cămăşi din materiale exclusiv naturale. Batistul de bumbac egiptean sau inul triplu tratat se găsesc printre materialele mele preferate. Indiferent de conformaţie, cămaşa nu trebuie să fie largă sau mulată, ci trebuie să urmărească linia corpului. Nimic mai de prost gust decât o cămaşă cu aspect de balon sau una care pe la nasturi stă să crape. Nu trebuie să lipsească din şifonier cele trei cămăşi albe: una cu guler înalt pentru ţinutele cu pantaloni casual şi sacou, sau chiar costum, dar fără cravată, una simplă cu guler moale, de purtat sub un pulover fin şi una cu manşetă de butoni, pentru ţinutele de seară. Gulerul acesteia din urmă va fi obligatoriu întărit de balene şi ascuţit.

 

De reţinut că niciodată cravatele subţiri, înnodate simplu, care sunt acum în tendinţe, nu se poartă cu guler drept, şi nici invers, cravatele late sau cu nod dublu, nu se poartă cu guler ascuţit.