Se încarcă pagina ...
Lectii de stil

USER MANUAL

Am observat că frecvent se folosesc la întâmplare termeni care stabilesc genul ţinutei - casual, smart casual, office etc. De aceea, am să punctez câteva lucruri care sper că vor face „lumină”.
CASUAL este stilul cel mai puţin restrictiv, purtat zilnic de majoritatea oamenilor, iar în weekend de cei care, de obicei, poartă costum. O ţinută casual este compusă, de cele mai multe ori, din jeanşi sau pantaloni din bumbac, cămaşă şi pulover. Pantofii sunt comozi, în genul mocasinilor sau cu şiret, inspiraţi din pantofii de sport.

SMART CASUAL reprezintă introducerea unor elemente elegante precum sacoul, pantalonii clasici, vesta etc. într-o ţinută casual. De exemplu, alăturarea unui sacou la o pereche de jeanşi şi o cămaşă (optional şi cravată sau papion) dă o notă de eleganţă ţinutei, însă păstrează aerul relaxat al acesteia.

OFFICE are ca „unealtă” costumul sau sacoul cu pantaloni. Cele mai frecvente culori sunt gri (în toate nuanţele lui), bleumarin sau maron. Sunt acceptate cravatele cu imprimeuri (nu copilăreşti), dungi sau uni. Cămăşile cu manşetă pentru butoni şi implicit alegerea acestor accesorii vor plasa întreaga ţinută la un alt nivel. De asemenea, bretelele pot aduce un plus de originalitate „uniformei” de birou.