Cămașa

Elementul principal al garderobei masculine, cămașa este o piesă aparent simplu de purtat și de combinat în ținute, însă există numeroși factori de luat în seamă atunci când trebuie să o alegi. Croiala, forma gulerului, calitatea materialului, corectitudinea cusăturilor și culoarea sau imprimeul sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le observi.

Cămașa cu croială clasică este perfectă pentru business pentru că oferă confort și libertate de mișcare. Pentru a alege măsura potrivită, fii atent la umeri: mâneca trebuie să pornească exact din vârful umărului, pentru a nu da impresia de umeri căzuți sau, dimpotrivă, pentru a evita cutele inestetice atunci când este prea strâmtă. De asemenea, lungimea mânecii este importantă: 2 cm peste încheietură cu brațul întins și 1 cm când brațul este flexat sunt reperele corecte. Evită cămășile cu mânecă scurtă!

Cămașa cambrată, care avantajează constituțiile atletice, este recomandată atât în ținutele office, cât și la evenimentele formale sau în stilul smart-casual.

Gulerul trebuie ales în funcție de forma feței, a reverelor sacoului, a ținutei în esență. Gulerul clasic cu vârfurile ascuțite și o distanță de aproximativ 10 cm între ele este potrivit pentru ținutele office. Acesta vine și în varianta button-down, cu doi nasturi care îi prind vârfurile de cămașă. Gulerul Spread, cu vârfurile scurte și depărtate, este mai elegant decât gulerul clasic și poate fi purtat în ținute business. Gulerul Wing sau gulerul pentru papion este foarte elegant și abordat în cămășile pentru smoching. Iar gulerul tunică este recomandat mai mult ținutelor casual. Pentru a găsi măsura perfectă, introdu două degete între guler și gât, având cămașa încheiată la primul nasture.

Când vine vorba de manșetele mânecilor poți alege între cele prinse cu un nasture, mai puțin formale, sau double French cuff, mai elegante, care permit adăugarea butonilor.

Materialul și culoarea sunt la fel de importante dar mai ușor de ales. Alege țesăturile din bumbac, poplinul fiind cel mai popular. Cămașa albă este, categoric, cea mai abordabilă, dar în garderoba masculină pot fi incluse și variante bleu deschis sau cu imprimeu pepit sau dungi verticale.