Culorile anului 2021

Dragii mei, revin la voi, la început de an, inspirată de culorile simbol desemnate de Institutul Pantone pentru 2021, cu noi abordări de stil menite să vă insufle bună dispoziție și speranță. Așa cum bine știți deja, în fiecare an, Pantone desemnează o culoare care guvernează întreaga zonă de creație și influențează deciziile de cumpărare pe tot parcursul anului. De la modă, la deco, design interior și industrial, totul se construiește ținând cont de culoarea vedetă aleasă.

Anul acesta, însă, Institutul Pantone a numit două nuanțe diferite ca o culoare colectivă, un duo cromatic inspirat din elemente naturale și compus din contraste care subliniază, pe de o parte, perioada dificilă prin care a trecut omenirea în 2020 și, pe de altă parte, speranța care răsare în 2021. Vorbim despre Ultimate Gray – o nuanță de gri piatră, care evocă perioada de incertitudine dar și stabilitatea, camaraderia și gradul de dependență care s-a stabilit între oameni în timpul pandemiei și de Illuminating Yellow – o nuanță de galben luminos care transmite optimism. Cele două culori trimit împreună un mesaj de putere, unitate și speranță.

În articolul de astăzi, însă, nu vă voi vorbi despre factorii care influențează alegerea culorii anului de către Pantone, nu voi intra foarte mult în simbolistică, ci vă voi ajuta să înțelegeți cum vă pot influența pe voi aceste culori, cum le puteți integra în ținute și cum vă pot schimba starea de spirit în perioada ce urmează.

Cum să porți culorile anului 2021
Griul solid este prin esență o culoare de bază în garderobă, o nuanță neutră care susține întreg spectrul cromatic al ținutei. Practic, griul se comportă ca și non culorile din amestecul cărora provine și poate fi folosit în loc de negru, în asociere cu oricare altă nuanță, pentru a estompa sobrietatea. Griul este folosit foarte mult în ținutele office dar și în cele de eveniment pentru că inspiră o formalitate abordabilă, creând ținute serioase însă mai puțin rigide decât cele în care este implicat costumul negru sau bleumarin. Poți aborda costumul gri alături de o cămașă albă pentru formalitate absolută sau îi poți asocia o cămașă într-o nuanță pastel. Griul suprem arată foarte bine alături de galben solar, astfel, cele două culori pot alcătui o ecuație vestimentară de o formalitate îndulcită, ideală pentru un eveniment special pe timp de zi – o ceremonie de botez, cununie, un brunch.

Pe de altă parte, galbenul luminos propus de Pantone este ideal pentru a adăuga culoare ținutelor. Poți purta fie pantaloni gri, fie jeans cu o cămașă albă și un sacou galben într-o ținută smart casual. În mod firesc, atunci când combini cele două nuanțe vedetă, este indicat să folosești baza în partea de jos și accentul de culoare în partea de sus, adică pantaloni gri și cămașă sau sacou galben. Însă, în mod excepțional poți face rocada culorilor cu o pereche de pantaloni galbeni, o cămașă albă și sacou sau palton gri, pentru situații vestimentare ceva mai relaxate.

Negrul este și el binevenit în asociere cu cele două culori vedetă pentru că susține griul și contrastează cu galbenul, creând un puternic impact vizual.

De asemenea, nu te feri să porți imprimeuri, fie care să includă cele două nuanțe în tandem, fie imprimeuri în contrast cu piese uni în culorile menționate. Imprimeurile rup monotonia unei ținute, astfel, dacă porți un costum gri, o cămașă cu un imprimeu grafic poate transforma ținuta într-o declarație de stil și creativitate.

Influența cromaticii asupra stării de spirit
Vorbeam, într-un articol anterior, despre terapia prin culoare, despre felul în care culorile pe care le porți îți schimbă starea de spirit. În ceea ce privește cele două nuanțe ale acestui an, griul transmite melancolie, liniște și este, în același timp, o culoare cu stil. Tocmai pentru a echilibra această nuanță mohorâtă, a fost creată asocierea cu galben care transmite bună dispoziție.

Alegerile vestimentare pe care le faci, fie sunt în acord deplin cu ceea ce simți atunci când le porți, fie au menirea să îți schimbe starea, culorile fiind absorbite de către corp. Vei fi surprins să observi cum îți recapeți energia purtând doar o eșarfă galbenă într-o ținută complet neutră.

Uneori, spui că o anumită culoare nu ți se potrivește și eviți să o abordezi. Este vorba, de fapt, de o culoare care nu concordă cu starea ta de spirit din acel moment. Însă, dacă vei îndrăzni să o porți, vei sesiza o schimbare pe plan emoțional și vei asimila, ulterior, culoarea respectivă ca o culoare preferată.

În esență, combinația dintre gri și galben este una sigură din punct de vedere vestimentar. Poți rămâne în zona de siguranță folosind alte non-culori sau poți experimenta cu imprimeuri sau alte nuanțe tari, însă ai grijă cum le dozezi în ținută, pentru a nu distruge echilibrul cromatic.

Pentru alte întrebări despre stil și asortarea culorilor sau pentru sugestii de subiecte despre care ți-ar plăcea să citești, scrie-mi pe rețelele de Facebook sau Instagram Adina Buzatu.