Cum ne îmbrăcăm de sărbători in pandemie

Vremurile s-au schimbat brusc, petrecerile nu mai sunt la fel de grandioase, sărbătorile se fac în familie…învățăm să ne adaptăm la o altfel de normalitate, iar stilul vestimentar urmează tendința generală a întregului an 2020.

Pentru că mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și Revelion, vreau să vă vorbesc puțin despre ținutele de sărbători pe care putem să le abordăm într-un astfel de context restrâns. Ideea esențială, pe care trebuie să o rețineți, este că stilul nu se pierde, nici în pandemie, nici în altă situație impusă de evenimente ce nu țin de noi. Chiar dacă petreceți Crăciunul acasă, împreună cu familia, trebuie să susțineți atmosfera de sărbătoare inclusiv prin vestimentație. Însă acum puteți îmbina mult mai eficient confortul cu eleganța. Sacoul este un element care poate eleva ținuta. Îl poți purta cu cămașă, dar renunță la cravată, pentru a păstra totuși acel aer mai relaxat de care ai nevoie la o petrecere acasă.

Vesta este o alegere care punctează eleganța și poate fi integrată într-un outfit semi-formal. De exemplu, poartă o cămașă cu mânecile suflecate până la jumătatea antebrațului peste care adaugi o vestă încheiată la nasturi. În nici un caz nu lăsa vesta descheiată pentru că vei părea dezordonat și lipsit de stil.

Maleta poate fi și ea luată în calcul pentru ținuta de petrecere, mai ales dacă vorbim de o variantă dintr-un amestec de mătase și lână pură virgină. O poți purta, fie cu sacou pe deasupra, fie de sine stătătoare, cu pantaloni slim fit, din stofă de lână, și bocanci, mai ales dacă petreci Revelionul într-o cabană la munte.

Dacă ești invitat la o petrecere ceva mai pretențioasă, poți opta cu încredere pentru un smoching. La sărbătorile de sfârșit de an poți împinge stilul până la limita superioară, fără să pari overdressed. Chiar dacă nu îți este impus dress code black tie prin invitație, poți totuși opta pentru eleganță supremă, nu contează dacă ceilalți invitați vor alege doar sacou și pantaloni simpli din stofă sau chino.

Atunci când îți alegi ținutele pentru petrecerea de Crăciun sau Revelion este important să optezi pentru haine pe care le vei putea purta și ulterior, în ținute normale de stradă sau pe care le vei integra în vestimentația pentru birou. Clienților mei, care mă vizitează pentru ședințe de consiliere vestimentară, le recomand piesele pe care să le poarte în funcție de ocazie, structura corpului, cromatică și asortarea cu alte piese din garderoba pe care aceștia o dețin deja. Tocmai pentru ca piesele pe care le achiziționează să le fie de folos și mai târziu, nu doar pentru  evenimentul respectiv.

Ce greșeli vestimentare să eviți
Nu îți aștepta oaspeții în papuci de casă. Chiar dacă la petrecere vin doar prieteni foarte apropiați, ai grijă ca ținuta ta să fie completă. Iar acest lucru implică și pantofii. Este nepoliticos să porți papuci de casă la o ținută de sărbătoare și, în felul acesta, să îi obligi și pe oaspeți să se descalțe. Mai mult decât atât, papucii vor distruge întreaga ținută cu sacou, cămașă și chinos.

Nu purta jeans, chiar dacă sunt pantalonii tăi preferați, de a căror versatilitate nu se îndoiește nimeni. Însă nu despre asta este vorba. Jeansii sunt destul de inconfortabili, mai ales dacă vorbim de o petrecere de apartament unde, în principal, se stă la masă. Optează pentru o pereche de pantaloni în care să te poți simți bine, precum chinos sau o variantă de smart joggers, cu elastic, care îți dau libertate de mișcare. Atenție, însă, nu confunda joggers cu pantalonii de trening. Aceștia din urmă nu au ce să caute într-o ținută de Crăciun sau Revelion.

Evită să porți pulover. Puloverele sunt, prin esență, piese de confort termic pe care le alegi atunci când petreci mult timp afară în frig și care sunt ideale pentru situații casual. Indiferent de modelul sau tipul de tricotaj și fibrele folosite, un pulover nu va avea acea notă festivă de care ai nevoie acum.

În nici un caz nu îți aștepta invitații în trening, indiferent cât de nou ar fi sau cât de mult simți nevoia de confort. Să porți trening în seara de Crăciun sau Revelion ar fi o lipsă de respect pentru invitații tăi, dar și pentru tine însuți. Poți opta, însă, pentru smart joggers și blazer, așa cum am spus și mai devreme.

Ține minte, vestimentația este expresia stilului și personalității tale, ce se reflectă și mai evident mai ales în astfel de momente.

Îmi puteți trimite întrebări sau sugestii de subiecte pentru următoarele articole pe conturile de Facebook și Instagram Adina Buzatu.