Fracul

Cu o istorie de sute de ani, fracul a fost purtat de-a lungul timpului atât ca uniformă militară de gală, cât și ca parte a dress code-ului white tie, la recepțiile vremurilor de demult.

Acesta s-a impus ca simbol al eleganței masculine, fapt demonstrat de longevitatea lui în evoluția modei. În cazul fracului, s-au respectat întotdeauna strictețea croielii și a asortării, calitatea stofei și culoarea uni.

Cu toate acestea, fracul a pierdut teren în fața unor soluții la fel de elegante, dar mult mai practice și avantajoase din punct de vedere estetic. Este binecunoscut faptul că fracul nu avantajează silueta, el fiind foarte scurt în față și lung în spate. Spre bucuria bărbaților actuali, fracul mai este prezent astăzi doar în vestimentația unor categorii artistice – dansatori, membri ai orchestrelor simfonice – sau ca parte a dress code-ului unor baluri tradiționaliste, dar foarte rar sub semnul obligativității.

Este des întâlnită însă confuzia între frac și ținuta tradițională a britanicilor numită morning coat. Aceasta din urmă este de fapt o redingota rotunjită, obligatoriu neagră sau gri, asortată cu pantalon în contrast și vestă, purtată de ei numai la ceremonia religioasă.

Din păcate, din dorința de a arăta spectaculos, și mirii de la noi optează pentru astfel de ținute, deși este un împrumut nefericit, complet rupt din context. Mai mult decât atât, în locul simplității și al rigurozității morning coat-ului original, variantei românești i se imprimă nota ostentativă tipic balcanică. Rezultatul este un hibrid nereușit atât din punctul de vedere al croiului, dar și al materialelor folosite – brocarturi înflorate sau în dungi, obligatoriu cu reflexe prețioase. Intențiile bune au exact rezultatul opus. În locul ținutei sofisticate dorite se ajunge la kitsch.

Nu recomand purtarea fracului și nici a derivatelor acestuia ca ținută de ceremonie.

Sunt alte variante moderne, care flatează orice siluetă. Optează pentru simplitatea unei ținute bine croite, realizate din materiale de calitate și care te avantajează. Personalizează-ți stilul prin alegerea accesoriilor și vei obține astfel ținuta spectaculoasă mult dorită.