Garderoba elementară
Iată câteva principii cu ajutorul cărora îți poți alcătui o garderobă care să satisfacă până și cele mai riguroase pretenții.
Înainte de toate, trebui să știi exact pe ce te poți baza. Pentru asta, va trebui să treci în revistă tot ceea ce ai în dulap, să probezi, iar apoi să te apuci de sortat în funcție de modul în care îți vin, de calitatea materialelor și a cusăturilor, de gradul de uzură și nu în ultimul rând de tendințele generale ale modei.
Poți păstra piese care îți plac, dar îți sunt prea lungi sau prea largi, cu condiția să le duci la un croitor bun care să le modifice. Piesele rămase reprezintă punctul de plecare al garderobei tale.
Un costum gri, uni, și un costum negru sunt două piese obligatorii într-o garderoba masculină. Costumul gri este pentru ținutele de zi sau business. Cel negru, bine asortat, poate fi purtat atât ziua, cât și seara, la un eveniment elegant.
Ambele costume trebuie să îți vină impecabil și să fie făcute din stofă de lână cu finețe superioară. Este de preferat să ai doi pantaloni din aceeași stofă pentru fiecare costum, deoarece întotdeauna pantalonii se deteriorează mai repede decât sacoul.
Din acest motiv, în magazinele noastre găsești întotdeauna costume cu doi pantaloni din stofă de lână 100% cu finețe s130.
O altă piesă utilă este sacoul blazer cu nasturi metalici, tot din stofă fină de lână, de preferat bleumarin. Astfel se potrivește atât cu jeans și cămașă albă, pentru o ținută casual-elegantă, cu pantaloni de stofă gri, poate chiar cei de la costum, cu cămașă în dungi și cravată pentru o ținută business cu tendințe britanice sau cu un pantaloni bej deschis din bumbac și tricou la baza gâtului pentru o ținută lejeră în sezonul cald.
Vei avea nevoie de cinci, șase cămăși care, în funcție de profesia și preocupările tale vor varia ca textură, croială, material și imprimeu. Foarte important este să folosești doar cămăși din materiale exclusiv naturale.
Batistul de bumbac egiptean sau inul triplu tratat se găsesc printre materialele mele preferate.
Indiferent de conformație, cămașa nu trebuie să fie largă sau mulată, ci trebuie să urmărească linia corpului. Nimic mai nepotrivit decât o cămașă cu aspect de balon sau una care pe la nasturi stă să crape.
Nu trebuie să lipsească din șifonier cele trei cămăși albe: una cu guler înalt pentru ținutele cu pantaloni casual și sacou, sau chiar costum, dar fără cravată, una simplă cu guler moale, de purtat sub un pulover fin și una cu manșetă de butoni, pentru ținutele de seară. Gulerul acesteia din urmă va fi obligatoriu întărit de balene și ascuțit.
De reținut că niciodată cravatele subțiri, înnodate simplu, nu se poartă cu guler drept, și niciodată cravatele late sau cu nod dublu, nu se poartă cu guler ascuțit.