Ghid de stil: cum să te îmbraci dacă ești corpolent
Stilul nu ține doar de asocierile cromatice potrivite, ci și de alegerea corectă a hainelor în funcție de forma corpului. Nu te lăsa pradă tendințelor, alege întotdeauna piese vestimentare care ți se potrivesc, cu croieli care urmăresc elegant linia corpului și cu imprimeuri care maschează defecte sau pun în valoare calități. Iată câteva sfaturi și trucuri care te vor ajuta să găsești formula corectă și te vor învăța cum să te îmbraci dacă ești corpolent.
Evită hainele prea largi și prea strâmte
Dacă ai o constituție corpolentă, ai nevoie de un echilibru vestimentar. Alege întotdeauna hainele în măsura corectă, care se așează perfect pe corp. Evită croielile largi pentru că acestea dau și mai mult volum, dar și croielile prea strâmte care vor face cute orizontale inestetice, accentuând astfel structura masivă a corpului.
Creează iluzia de alungire și subțiere a corpului
Asocierea pieselor care creează o ținută uniformă din punct de vedere cromatic te poate ajuta să obții un efect de subțiere. De exemplu, dacă porți vestă, pantaloni și pantofi în aceeași culoare vei obține vizual o dungă verticală de sus până jos, diminuând, astfel, proporțiile din zona bustului și creând impresia unei siluete mai subțiri.
Alege sacoul potrivit
Întotdeauna poartă sacourile de lungime medie, niciodată pe cele foarte lungi. Vei fi tentat, poate, să ascunzi kilogramele în plus sub un sacou mai lung, însă nu vei face decât să accentuezi constituția corpolentă și să scurtezi silueta.
De asemenea, evită reverul șal care lățește zona pieptului și alege reverul tip lance cu croială adâncă, ce creează impresia de alungire.
În ceea ce privește sistemul de închidere, alege sacoul la un nasture sau la doi nasturi, acesta din urmă închis tot la un singur nasture. Pentru că în structura corpului tău pântecul este mai mare în raport cu umerii, este indicat să eviți sacourile la două rânduri de nasturi care vor da un aspect pătrățos siluetei.
Sacoul trebuie să se așeze perfect pe umeri, fără să fie prea larg sau pre strâmt. Și în nici un caz umerii nu trebuie să fie supradimensionați pentru a nu amplifica volumul în această zonă.
La fel, mânecile trebuie să urmeze linia brațului, fără a fi prea largi sau prea strâmte. Mâneca trebuie să îți dea libertate de mișcare însă fără să atârne inestetic atunci când brațul este întins.
Pentru a obține lărgime fără a accentua volumul, este de preferat ca sacoul să fie croit cu două șlițuri la spate în loc de unul. Iar atunci când îl probezi, ai grijă ca acesta să nu fie strâmt în talie, pentru a nu crea acele cute inestetice.
În ceea ce privește imprimeurile, sunt de evitat carourile mari, vizibile care au efect de mărire dar și imprimeurile mărunte.
Accesoriile care te ajută să echilibrezi proporțiile
Chiar dacă îți vine greu să crezi, rolul accesoriilor este esențial în echilibrarea ținutei. Alege-le pe acelea care contribuie la efectul de subțiere a siluetei.
De exemplu, poartă cravată în loc de papion. Aceasta alungește vizual zona bustului.
Alege întotdeauna bretele, niciodată curea. Cureaua strânge talia, evidențiind surplusul de pe burtă și taie silueta cu o dungă orizontală, scurtând-o vizual. Bretelele, în schimb, sunt două dungi verticale care, împreună cu cravata, împart bustul în 3 dungi verticale cu efect de alungire și subțiere. Poți opta pentru bretelele late, cu bride din piele, de a Albert Thurston, care sunt extrem de elegante. În plus, avantajul bretelelor este că acestea poziționează pantalonul exact acolo unde dorim, indiferent de lungime sau lărgime, așezându-l impecabil pe corp. Încă un detaliu de ținut minte: poartă pantaloni cu talia normală, niciodată talie înaltă, pentru că aceasta accentuează constituția corpolentă.
Toate accesoriile trebuie să fie raportate la dimensiunea corpului. De exemplu, butonii pentru cămașă trebuie să fie masivi, niciodată mici, cravata trebuie să fie mai lată, niciodată îngustă iar nodul acesteia trebuie să fie potrivit, nici foarte mic, dar nici dublu. Ideea de bază este ca fiecare detaliu să respecte proporțiile și să se observe un echilibru în raport cu dimensiunile corpului.
Nu miza doar pe negru!
Mulți bărbați corpolenți au tendința să se îmbrace în negru din cap până-n picioare, având senzația că o astfel de ținută îi va subția. Însă ceea ce ajută cu adevărat la echilibrarea proporțiilor este contrastul cromatic. Alege o piesă închisă la culoare pentru acea parte a corpului în care s-au așezat mai multe kilograme. De exemplu, dacă ești mai mare în partea de sus, poartă un sacou negru și pantaloni într-o nuanță mai deschisă. La fel, dacă partea de jos este cea care necesită subțiere, poartă pantaloni închiși la culoare cu un sacou mai deschis. Astfel vei crea iluzia unei siluete bone proporționate. Folosește aceste trucuri în avantajul tău și vei fi mereu bine îmbrăcat.