Jos cu prejudecățile vestimentare
Hainele pe care le purtăm vorbesc despre noi, felul în care ne îmbrăcăm spune multe despre cum suntem în interior, despre personalitatea, stilul și chiar domeniul de activitate al fiecăruia. Putem afirma că suntem ceea ce purtăm!
Ideile despre vestimentație, regulile de stil, modul de abordare a anumitor piese, toate s-au concluzionat în timp. Cum asimilăm noi toate aceste informații și cum le aplicăm pe propria piele, ține de instinctul fiecăruia. Unii dintre noi, ne alegem hainele intuitiv, după viziunea estetică personală și după felul cum ne simțim în timp ce ne privim în oglindă. Alții urmează cu strictețe anumite pattern-uri, din dorința de a fi politically correct, de a nu fi judecați, chiar dacă nu se simt bine în ținutele alese.
Astăzi vreau să vă vorbesc despre prejudecățile vestimentare, despre cum ne pot acestea știrbi identitatea și să vă motivez să fiți liberi și asumați în alegerile pe care le faceți. De ce? Pentru că, cu toții știm că oamenii te judecă în doar câteva secunde după felul cum ești îmbrăcat, și toți o facem, uneori inconștient. Iar acest lucru creează frustrare, nesiguranță și îi determină pe mulți să rămână într-o zonă vestimentară neutră, de frică să nu fie considerați penibili.
De exemplu, mulți oameni renunță la a mai purta culori odată ce înaintează în vârstă. Dacă un bărbat trecut de 50 de ani va apărea în pantaloni roșii sau portocalii, imediat se vor crea despre el scenarii referitoare la orientarea sexuală. Însă nu piesa în sine creează aceasta situație, ci felul cum este purtată. Nu contează dacă ai 20, 40 sau 60 de ani și porți culori aprinse, contează ca acele culori să te reprezinte, să îți vină bine și să le porți natural. Atunci și percepția celor din jur se schimbă. Dacă hainele pe care le porți îți dau sentimentul de încredere, vei afișa acea nonșalanță fermecătoare cu care nu dai greș niciodată.
Un alt aspect de luat în calcul legat de impactul pe care îl are vestimentația asupra celor din jurul nostru este calitatea hainelor și felul cum acestea se așează pe corp. Oamenii care se îmbracă bine, cu haine de calitate sunt mai apreciați și prezintă mai multă încredere. Din nou, o prejudecată indusă de faptul că oamenii care poartă haine scumpe au venituri mari și implicit o poziție socială mai bună decât ceilalți. Desigur, calitatea hainelor este importantă, însă poți fi bine îmbrăcat și dacă știi să alegi piesele de mass market potrivite.
De asemenea, bărbații care urmăresc tendințele și se îmbracă conform acestora sunt mai atrăgători decât cei care poartă piese vechi, demodate. Însă și în acest caz, nu hainele vechi creează această impresie, ci abordarea lor. Poți păstra o piesă dintr-o colecție mai veche dacă o combini cu elemente de noutate. Este important să îți upgradezi constat garderoba și să îmbini armonios piese vechi cu piese noi, în ținută. Sau poți merge pe piese clasice precum cămășile Oxford, de exemplu, care își păstrează nota de actualitate mai mult timp.
Accesoriile joacă și ele un rol important în definitivarea impresiei sociale. De exemplu, un ceas bun te poziționează în lumea celor cu stil, care apreciază valorile, ochelarii de vedere evidențiază inteligență, cei de soare îți dau un aer cool, iar accesorii precum butoni, batistă de buzunar sau pălărie accentuează rafinamentul și te scot din mulțime.
Ceea ce trebuie să rețineți din toate aceste exemple este faptul că hainele vă reprezintă atât timp cât le alegeți și vă îmbrăcați după cum simțiți, în acord deplin cu personalitatea fiecăruia. Exagerările de orice fel, care nu au legătură cu felul vostru de a fi, vă vor pune într-o lumină nefavorabilă, mergând până la penibil. Nu vă ghidați după clișee vestimentare, nu luați repere pe care nu le puteți imita. Purtați ceea ce vă reprezintă pe voi, nu ceea ce vedeți la alții. Un bărbat de 60 de ani îmbrăcat cu jeans, sacou colorat și eșarfă poate fi plin de stil, iar altul, în aceeași ecuație vestimentară poate arăta ridicol. Nu uitați că pentru a arăta bine la exterior, trebuie să vă simțiți bine în interior.
Mizați pe intuiție, chiar și atunci când vă îmbrăcați. Fiți atenți la detalii. Acestea pot consolida stilul ținutei și percepția oamenilor despre voi, sau pot distruge tot outfit-ul clădit, creând o impresie falsă despre ceea ce sunteți.