Sacoul

Cea mai apreciată piesă de stil masculină, sacoul vine în cinci modele de bază, declinate ulterior, prin artificii de stil, în versiuni cu un coeficient de fashion statement. De la sport și casual la formal și ultra elegant, sacoul acoperă toate situațiile de dress code și toate tipologiile masculine.

Sacoul clasic, de preferat din lână, este cel pe care îl găsim la costumul din două sau trei piese și este varianta de smart-casual ideală. De obicei acesta are reverul crestat (notch lapel), rareori ascuțit (peak lapel), buzunare cu clapă și se încheie la unul sau două rânduri de nasturi. Sacoul clasic vine în trei variante, italian (fără șliț la spate), american (cu un singur șlit) și englezesc (cu două șlițuri). Pe lângă pantalonii de costum, sacoul clasic poate fi purtat și cu chinos sau jeans negru, într-o ținută mai casual. 

Smochingul, cel mai popular sacou pentru gale și alte evenimente formale, vine, cel mai des, în negru sau navy și ocazional în alb sau ivory. Reverul șal (shawl lapel) este acoperit cu mătase, sacoul are buzunare cu laist (la cele cu clapă, aceasta trebuie să rămână în interior) și se încheie, de obicei, la un singur nasture învelit în aceeași mătase ca și reverul. Se poartă cu pantaloni de smoching (cu vipușcă din satin) la care poți adăuga fie un brâu din mătase, fie bretele late (niciodată curea), papion și pantofi din piele lăcuită.

Fracul este exponentul eleganței absolute, motiv pentru care este folosit destul de rar, de obicei la evenimente white tie, și iese în evidență prin coada ovală. Poate fi purtat cu pantaloni negri sau gri, papion alb iar look-ul este completat cu o pălărie.

Sacoul casual este o piesă mai relaxată, de obicei din bumbac, in, lână, cu buzunare cu clapă, aplicate sau tip burduf, disponibil și în culori tari precum roșu, albastru, verde. Poate fi purtat atât cu jeans și chino, cât și cu pantaloni de costum.

Blazerul, descendent al uniformelor de marină, are o croială mai structurată decât sacoul casual și este făcut din lână groasă, de obicei bleumarin. Umerii evidențiați și nasturii din metal auriu sau argintiu sunt elemente definitorii. Creează un look preppy asociind blazerul cu pantaloni în carouri sau chinos într-o culoare deschisă.